Програми за целулит и стрии

Целулит

Целулитът – е  козметичен  недостатък, който се  появява  в зоните , където най-много се отлагат мазнини (най-често бедрата) на фона на циркулаторни и застойни явления. Външно това се проявява с поява на неравности по кожата, които в началото са едва забележими и се забелязват при захващане на кожната гънка. Впоследствие тези промени се виждат и в покой, и напомнят на портокалова кора. Целулитът се среща само при жени. За да изясним причините за тази несправедливост , трябва да се спрем върху структурата на подкожната мастна тъкан.

Мастната тъкан е представена от мастни клетки-адипотицити , които се разполагат на групички обвити от съединителна тъкан, където минават  кръвоносни съдове. При жените в една групичка се намират повече мастни клетки отколкото при мъжете, освен това съединителнотъканни влакна се разполагат перпендикулярно към повърхността на кожата, докато при мъжете – по диагонал. В резултат на това ,при увеличавана на размера на адипотиците , те притискат  съединително-тъканните влакна и кожата над тях изглежда вдлъбната , а над уголемените мастни клетки – изпъкнала  Визуално върху кожата се появяват неравности. Расположените по диагонал съединително-тъканни влакна при мъжете не позволяват дори на уголемените адипотици да променят повърхността на кожата. Затова те нямат целулит.Обаче, само по себе си, уголемяването на мастните клетки не означава целулит. Той настъпва когато в капилярите на подкожната мастна тъкан  се появят циркулаторни промени.  Циркулаторните промени настъпват от уголемени адипотици, които притискат капилярите, а също така и при заседнал начин на живот, който води до застой в съдовете. В резултат на това се нарушава обмяната на веществата в мастната тъкан и  в междуклетъчно пространство се натрупват токсини. Под въздействието на токисини фибробластите почват да продуцират по-груби съединително-тъканни влакна , които още повече притискат мастните клетки . Застойните явления в междуклетъчно пространство пречат на постъпването на кислород към адипотиците, като по този начин се натрупват още повече токсини и се създава порочен кръг, в резултат на което се развива целулита.

 Също така,  трябва да изясним защо целулитът „обича” само определени зони.

И ето какво се оказва – в така наречените „проблемни зони” по повърхността на мастните клетки има голям брой алфа рецептори които препятстват разграждането на мазнините, и по-малко бета рецептори които са отговорни за разграждането на същите.

Различават се 4 стадия на целулит:

 • Първи стадий .

Появава се лека отточност в местата на локално отлагане на мазнини , и неравностите се вижадт при захващане на кожната гънка.

 • Втори стадий .

Мастните натрупвания стават по –плътни и по-твърди, засилват се циркулаторните нарушения . С просто око се виждат слабо изразени неравности.

 • Трети стадий – Микронодуларен.

Засилват се фиброзин промени с по-силно втвърдяване на мастната тъкан

 • Четвърти стадий– макронодуларен.

Кожата е много неравна, изглежда с големи възли, студена и болезнена при палпация.

                                                    ————————————————————————————–

В нашият салон предлагаме процедури, които са насочени срещу различни фактори отговорни за развитието на целулит.Трябва да отбележа, че лечението на целулита трябва да е комплесно, тъй като ,както беше разгледано по-горе, много фактори са отговорни за развитието му. Освен това трябва да има и физическо натоварване и намаляване на приема на въглехидрати.

 

Антицелулитни програми :

 

 1. Антицелулитни вакуумни масажи и лимфодренаж + крем люта чушка + обвиване.

Подходящо е при начални стайдии. Въздействието е предимно върху съединителната тъкан. Засилва се оттичането на лимфата и намаляването на междуклетъчния оток.

 

 1. Кавитация + радиочестотно третиране + вакуумен масаж и лимфодренаж

Кавитацията  има мощно липолитично действие  в съчетание с радиочастота ( умеренно липолитично дейстние и силно изглаждащо и стягащо кожата действие) и вакуумно въздействие (вакуума подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се  микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност)

Комбинацията от тези процедури дава прекрасни резултати въздействайки върху всички фактори отговорни за образуване на целулита.Подходяща за втори , трети и четвърти стадий.

 

 1. Радиочастотно третиране + вакуумен масаж и лимфодренаж

Радиочестотата има умерено липолитично действие, стяга и изглажда кожата, вакуума подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се  микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност.

 

 1. Мезотерапия +вакуумен масаж и лимфодренаж

Чрез  директно инжектиране на липолитичен коктейл в подкожната мастна тъкан, се постига  силно разграждане на мазнините, а чрез вакуумното въздействие се  подобрява кръвната и лимфната циркулация, осъществява се  микромасаж на тъканите, постига се освобождаване от задържана в междуклетъчно пространство течност.

Стрии

Какво са  стриите. Това са дефекти в кожата , които изглеждат като  симетрични ,плитки, виолетово-червени бразди в началото, в последствие стават бели и лъскави. Те са причинени от разкъсване на колагеновите и еластичните  влакна в дермата.  Развиват се в резултат на механично опъване и разтягане върху кожата, каквото се среща при бързо израстване, внезапно напълняване или отслабване, при бременност и кожни или подкожни новообразувания. Някои специалисти по кожни болести споделят за развитие на стрии след токсични кризи, метаболитни и ендокринни синдроми и смущения. Появяват  се по корема, седалището, гърдите, бедрата и рамената. Често се развиват стрии при внезапно покачване на мускулната маса при спортисти от сферата на културизма. На практика това са кожни лезии, които са линеарни и са разположени симетрично успоредно една на друга. Задължително се разполагат спрямо линиите на цепливост по кожата.

Има основания да се мисли, че стриите са резултат от действието на кортизона, отделян от надбъбречните жлези. Тези жлези са много активни през третото тримесечие на бременността. Но фактът, че познава­ме вероятния механизъм за появяване на стриите, не означава, че винаги  можем да предотвратим тяхното образуване.

 Какво да мерки да взема против стрии и тяхното премахване?

Превенцията на стриите е възможна , като спазване на  нормалното тегло, използавне на подходящи кремове и масла, които ще хидратират кожата. Но за съжаление , предразположенността към развитие на стриите се унаследява генетично, и при определени външни и вътрешни влияния върху организма , понякога дори и при спазване на определени правила, стриите се развиват.
Веднъж появили се , стриите трудно се поддават на лечение. А за пълното им премахване може да се говори само след хирургичната намеса.

Но все пак медицината не стои на място и съществуват методи които биха могли да подобрят вида на стриите, почти до нормално състояние на кожата.

В нашия център предлагаме следните процедури за борба със стриите:

 1. Химически пилинг с трихлороцетна киселина- чрез силно лющене на кожата се постига изглаждането и, освен това се задействат репаративни процеси в кожата, които спомагат за стмулирането на колагеногенезата.
 2. Кристално микродермабразио – действието е подобно на това на химически пилинг, само че ексфорлиацията е доста по слаба, но чрез вакуумния масаж  се постига стимулиращо върху кръвообращение действие  и по този начин стимулирането на колагеногенезата.
 3. Мезотерапия с растежни фактори и биомиметичин пептиди – една уникална по съставките си мезотерапия , която мощно стимулира колагеногенезата.
 4. Мезоролер – пирнципа е същият на мезотерапията , само че вместо игла се използва ролер.
 5. Въздействие чрез еlight –  чрез комбинирано светлинно и радиочестотно въздействие се постига загряването на дермата и фибробластите в нея, които от термичния ефект засилват колагеногенезата.
 6. Радиочестотно третиране – радиочестота прогрява дермата, и по този начин се активират фибробласти и се увеличава продукцията на колагена.

За по-добър ефект е необходимо прилагането на комбинация от изброените процедури.

 

Програми за стягане на гърди

С напредване на възрастта и след бременност и кърмене кожата, покриваща млечините жлези изтънява, става по-малко еластична, появяват се стрии.Освен това самата жлезиста тъкан се отпуска и намалява връзката с подлежащия пекторален мускул.

За стягане на кожата и леко увеличаване предлагаме:

 1. Вакуумно третиране, което подобрява кръвообращението и стимулира колагеногенезата.
 2. Химически пилинг в зони със стриите – чрез силно лющене на кожата се постига изглаждането и, освен това се задействат репаративни процеси в кожата, които спомагат за стмулирането на колагеногенезата.
 3. Кристално и диамантено микродермабразио– действието е подобно на това на химически пилинг, само че ексфорлиацията е доста по слаба, но чрез вакуумния масаж  се постига стимулиращо върху кръвообращение действие , и по този начин стимулирането на колагеногенезата
 4. Терапия dermoshine с плодови киселини – възвръща блясъка на кожата, изравнява тена и свива порите. Има и лифтинг ефект .Прави се 1 път седмично и включва Салицилова, Маликова и Гликолова киселини.
 5. Лактобионовата киселина, подмладява и овлажнява ефективно с антиоксидантен ефект. Active Life екстракт тонизира и заглажда финните линии с лифтинг ефект. Процедурата включва : почистване с лосион и тоник, ексфолииране с четков пилинг, ензимен пилинг, масаж на лице шия и деколте , дарсонвал и маска , като се използват продукти за тази терапия.