Премахване на хиперпигментации

Принципът на работа на Q-Switched Nd:YAG лазерните апарати е основан на селективна фототермолиза: пигментът поглъща светлина, загрява се и след това от високата енергия се разпада  на дребни частички , които постепенно и по естествен начин се извеждат от организма.

При третиране на хиперпигментации Nd:YAG Q-Switched лазер генерира светлина, която изберателно въздейства върху натрупаният меланин. Лазереният лъч разрушава само таргетните клетки – меланоцити и пигмента меланин, без да уврежда околните тъкани. След процедурата пигментното петно потъмнява  и в рамките на  5-14 дена започва интензивно лющене , след което петното изчезва. Ако пигментът е разположен само в епидермиса т.е. повърхностно , възможно е процедурата да е еднократна. Когато пигментът  е разположен и в епидермиса и  в дермата са необходими няколко процедури.

След процедурата се появява отток и зачервяване, което е нормално. Трябва да се избягват слънчеви лъчи , солариум и да се прилага фотозащитен крем.

 

Какво представлява пигметацията :

 

Цветът на кожата се определя от пигмента меланин, който се намира в епидермиса. За синтезата му са отговорни клетките меланоцити.

При натрупване на голямо количество меланин по кожата на лицето, гърдите и ръцете се получават пигментни петна.

 

Показания

 

1. Премахване на различни видове хиперпигментации.

2.Лечение на лунички.

3.Лечение  на лентиго( възрастови пигментни петна).

 

Причини за образуване на хиперпигментации :

 
1. Ултравиолетови лъчи,особенно в летния период, когато продължителното пребиваване на плажа без фотозащитни кремове може да доведе до активация на меланоците и неравномерно натрупване на пигмент. 
2.Хормонални нарушения, които могат да предизвикат промени в пигментацията. Това са : бременност, лактация, нарушения на  менструалния  цикъл, заболявания на щитовидна жлеза.

3. С възрастта  кожата  става по-възриемчива към ултравиолетови лъчи и затова  се появяват локални хиперпигментации – например старческо лентиго (това са тъмни петънца по гърба на ръцете и лицето). Това е така наречено фотостареене. То е особено изразено при хора злоупотребявали с плажуване  или  които са работили на открито.

4. Значение има и  наследственността и типа на  кожата. Например, хора със светла кожа  имат повишен риск от изгаряне и затова и повишен риск от образуване на хиперпигментации.

5. Заболявания на вътрешните органи: черен дроб, жлъчен мехур и др.

6. Прием на лекарства повишаващи чувствителността към слънцето .

 

Предимства на  лазерно премахване на  татуировки:

 

1. Разрушава се само пигмента меланин без да се уврежда околната кожа. Оптичната енергия се поглъща от тъменият пигмент.  

2. Къс възстановителен  период .

3. При провеждането на процедурата накрайника няма допир с кожата, което изключва инфекция.

4. Не остават белези

5. Методът е високоефективен като при достатъчен брой процедури напълно се премахва хиперпигментацията.

 

Как протича процедурата:

 

Първо пациента се разпитва за евентуалните противопоказания, прави  се оглед . След това се слагат специални защитни очила  и се настройва апарата в зависимост от цвета на хиперпигмнтацията.

В началото се разрушава повърхностно разположеният пигмент. Под въздействието на високата температура, обработеният участък побелява ката този ефект трае няколко минути. След това кожата почервенява. Постепенно петното потъмнява и пигмента се излющва заедно клетките кератиноцити . Излющването трае от 1 до 2 седмици. Процедурата може се да се повтори след 4-6 седмици.

Минимум 2 седмици преди процедурата не трябва да се излагате на силно слънце , също така месец след процедурата са забранени плажът и солариумът с цел избягване на хиперпигментации. В първите няколко дни трябва да се избягват топлинни процедури като сауна, солариум, гореща ванна.

 

Противопоказания

 

1. Онкологични заболявания

2. Дерматити и инфекциозни дерматози в мястото на третиране

3. Механични уврежаднияна кожата в мястото